Novela stavebního zákona 2024 a průkazy PENB

Novela stavebního zákona 2024 nabývající účinnosti 1.7. vyvolává mnoho otázek. Přinášíme aktuální vyjádření Asociace energetických specialistů k průkazům energetické náročnosti budov (PENB) po novele stavebního zákona.

Citace Asociace energetických specialistů:

“V poslední době se množí dotazy týkající se PENBů po novele Stavebního zákona. Dosavadní stav byl takový, že PENBy byly vyžadovány ke Stavebnímu povolení, což nyní není.

Jak postupovat

Stále platí to, co doposud, tedy že ke kolaudaci MUSÍ být provedena dokumentace skutečného stavu. Dle staré vyhlášky o dokumentaci staveb byl PENB součástí dokumentace, tedy došlo-li k nějakým změnám na stavbě proti projektu, měla být projektová dokumentace vč. PENBu aktualizována.

Nyní je potřeba, aby stavebník měl prováděcí projektovou dokumentaci před zahájením stavby provedenou dle §7 vyhl. 131/2024 Sb. Zde je informace o nutnosti zabývat se Úsporou energie uvedena např. v Souhrnné technické zprávě. Je pravda, že explicitně není PENB nařízen jako součást projektové dokumentace, nicméně se domnívám, že by si projektant měl PENB nechat zpracovat či zpracovat tak, aby věděl, že splňuje podmínky dané příslušnou vyhláškou.

Tento PENB by měl být následně aktualizován stejně jako projektová dokumentace tak, aby byly zohledněny případné změny, které nastaly během výstavby a jak projektová dokumentace, tak i PENB odpovídaly stavbě v době kolaudace.

Je pravda, že doposud nedochází k aktualizacím PENBů v rámci dokládání skutečného provedení stavby, to však neznamená, že by k tomu docházet nemělo. Novela stavebního zákona možná povede k tomu, že stavební firma případné změny bude konzultovat s energetickými specialisty. Jinak by se mohlo stát, že stavba bude realizována a nebude splňovat podmínky dané vyhláškou o energetické náročnosti budovy a tím nebude moci být zkolaudována.”

Asociace energetických specialistů

Potřebujete pomoci? Jsme exkluzivním partnerem AES (Asociace energetických specialistů) a naši energetičtí specialisté jsou Vám k dispozici.

— Ing. Veronika Skorunková, energetický specialista

— Ing. Martina Kuchařová, energetický specialista

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

* Celková maximální velikost příloh je 10MB.

Přihlášení k odběru novinek

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.